Yun: Otvoreni smo za istinski dijalog i očekujemo da Pyongyang prihvati ponudu

Fena
Yun: Otvoreni smo za istinski dijalog i očekujemo da Pyongyang prihvati ponudu
Američki specijalni izaslanik za Sjevernu Koreju u petak je izrazio nadu da će Pyongyang prihvatiti diplomatsku ponudu državnog sekretara Rexa Tillersona o bezuslovnim razgovorima, iako je Bijela kuća već odbacila takvu inicijativu.

Joseph Yun je izjavio novinarima u Bangkoku da bi se razgovori mogli održati bez preduslova i da bi mogli pomoći američkom pristupu istovremenog pritiska i diplomatije prema Pyongyangu zbog njegovog nuklearnog programa.

Yun je priznao kako je nejasno da li će Sjeverna Koreja biti spremna na razgovore nakon perioda ubrzanih nuklearnih aktivnosti, rekavši da je "veoma teško otkriti kakve su njihove namjere bez istinskog dijaloga".

"Mislim da je ono što je sekretar Tillerson rekao jeste da želimo istinski dijalog s njima. Otvoreni smo za dijalog i nadamo se da će oni pristati na dijalog", izjavio je Yun na kraju turneje po dvije zemlje, koja je također uključivala posjetu Japanu.

"Vidjet ćemo kako će oni odgovoriti. Pred nama su dugi diplomatski napori prije nego što poduzmemo bilo kakve naredne korake", kazao je.

U govoru u Washingtonu u utorak, Tillerson je izjavio da su Sjedinjene Države spremne da započnu diplomatske razgovore sa Sjevernom Korejom bez preduslova. To je otvorilo pitanje da li Trumpova administracija istražuje novu politiku prema Sjevernoj Koreji nakon što je ranije tvrdila da neće pregovarati sa sjevernokorejskim zvaničnicima dok ne pokažu spremnost da ukinu svoj nuklearni i raketni program.

Bijela kuća ipak je požurila da odbaci Tillersonovu ponudu. Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost izjavio je u srijedu da Sjeverna Koreja mora ne samo da se suzdrži od provokacija, "nego mora poduzeti iskrenu i smislenu akciju ka denuklearizaciji". Portparol, koji nije bio ovlašten da se predstavi i zatražio je anonimnost, kazao je da, uzimajući u obzir novu sjevernokorejsku raketnu probu, nije vrijeme za razgovore, prenosi Associated Press.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije