WHO se opet ispravila: Procjena prijetnje koronavirusa sada podignuta na "visoku"

Radiosarajevo.ba
WHO se opet ispravila: Procjena prijetnje koronavirusa sada podignuta na "visoku"
Foto: EPA-EFE / Strah od koronavirusa sve jači

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ponovo je ispravila procjenu prijetnje koronavirusa iz Kine, ovoga puta s „povišene“ na „visoku“.

Podsjetimo da je WHO u ponedjeljak ispravila procjenu s „umjerene“ na „povišenu“ na međunarodnom nivou, uz objašnjenje da je došlo do pogreške u formulaciji.

Za Kinu je ona ostala vrlo visoka.

Broj mrtvih od koronavirusa narastao je na 107, a oboljelih na 4.474. Virus se širi i jutros je potvrđen i kod jedne osobe u Njemačkoj.

Kako prenose mediji, oboljelog Nijemca zarazio je kineski gost u njegovoj kompaniji u Munchenu. Slučajevi oboljelih koji nisu bili u Kini potvrđeni su također u Japanu i u Vijetnamu.

WHO: Promijenila procjenu prijetnje koronavirusa s "umjerene" na "povišenu"

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ispravila je u ponedjeljak procjenu prijetnje koronavirusa iz Kine s „umjerene" na „povišenu" na međunarodnom nivou, uz objašnjenje da je došlo do pogreške u formulaciji, a prvu žrtvu epidemije objavio je i Peking, prenose agencije.

Inače, WHO je prije nekoliko dana procijenio da se smrtnost u slučaju koronavirusa  kreće oko 4 odsto.

To nije ni približno tako visok mortalitet kakav imaju srodni koronavirusi SARS ili MERS, ali je mnogo viši od mortaliteta sezonske gripe koji je oko 0,1 odsto, piše Index.hr.

Podaci za sada pokazuju da od koronavirusa uglavnom umiru ljudi stariji od 50 godina s nekim komorbiditetima kao što su hronične bolesti.

U početku se smatralo da su svi oboljeli od novog koronavirusa bili zaraženi direktno kroz kontakt sa životinjama na pijaci u gradu Wuhan, ali je potvrđeno da se može prenijeti s čovjeka na čovjeka.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je od potvrđenih slučajeva oko 25 odsto ozbiljnih.

„Sada se nalazi u rasponu drugih važnih epidemija i to ukazuje na potencijal da će izazvati slične razmjere problema za javno zdravstvo ako se ništa drugo ne dogodi“, rekao je za Nature Mark Woolhouse, epidemiolog sa Sveučilišta u Edinburghu u Velikoj Britaniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije