WHO: Djeca starija od 12 godina trebaju nositi maske, a mlađi...

Radiosarajevo.ba
WHO: Djeca starija od 12 godina trebaju nositi maske, a mlađi...
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Djeca starija od 12 godina bi trebalo da nose maske u svakoj prilici kada ih nose i odrasli, na primjer u gužvama, rekle su zdravstvene i agencije za prava djece UN u uputstvima koje su pripremile za vlasti. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i dječji fond UN (UNICEF) nisu preporučivali da djeca između šest i 11 godina nose maske, ali to bi trebalo uzeti u obzir u područjima s intenzivnom stopom prenosa koronavirusa i u posebnim prilikama poput škola.

Međutim, postoje situacije kad maske mogu značajno da smetaju procesu učenja i imaju negativan utjecaj na važne školske aktivnosti, rekli su međunarodni stručnjaci koji su skicirali uputstva.

Mlađu djecu ne bi trebalo tjerati da nose maske, pogotovo zato što ne mogu sama da ih stavljaju i skidaju na pravi način. 

Grupa stručnjaka je rekla da bi djeca do pet godina trebalo da budu pod stalnim nadzorom ako bi nosila maske. 

"Djecu bi također trebalo poslušati u skladu s njihovom percepcijom i bilo kakvih problema po pitanju nošenja maske", rekli su iz WHO-a. 

Transparentni vizir nudi manju zaštitu od tkanine koja pokriva usta i nos.

Prema informacijama prikupljenim širom svijeta, samo oko jedan do sedam posto svih slučajeva COVID-19 su djeca i mladi ispod 18 godina. 

Suprotstavljena su istraživanja po pitanju toga da li zaražena djeca nose manje, više ili jednaku količinu virusa u poređenju s odraslima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije