Washington Examiner: Erdogan i Putin sklopili savez protiv SAD-a

J. M.
Washington Examiner: Erdogan i Putin sklopili savez protiv SAD-a
Rusija i Turska odlučile su da postupaju protiv interesa Sjedinjenih Američkih Država u Siriji i Iraku.

Do tog zaključka, nakon zajedničke konferencije za novinare dvojice lidera, došao je Tom Rogan, autora članka u The Washington Examineru.

"Sve ovo ukazuje na velike probleme u odnosima između Washingtona i Ankare. Vladimir Putin je rekao da su se Turska i Rusija složile o primirju u sirijskoj provinciji Idlib. Na prvi pogled, to izgleda kao korak naprijed, međutim, Idlib je posljednja velika tačka otpora osovini Assad-Putin-Iran. Drugim riječima, Erdogan će blokirati tursku pomoć sirijskim pobunjenicima", piše Rogan. 

On tvrdi da Rusija već dugo namjerava uništiti pobunjenike u Idlibu, ali sada, kada je SAD povukao podršku glavnim pobunjeničkim grupama, a Erdogan sklopio savez sa Putinom, sve je spremno za konačni pad Idliba i "reprizu Alepa".

Loša vijest za Amerikance je i najava saveza Erdogana i Putina protiv stvaranja kurdske države u Iraku. Erdogan je nagovijestio da referendum o nezavisnosti iračkog Kurdistana može prouzrokovati regionalnu krizu, a s njim se složio i Putin.

Na konferenciji za novinare Erdogan je "pikantno " napomenuo da često komunicira s Putinom telefonom, a takođe je više puta ruskog lidera nazvao "dragim prijateljem". Vrhunac je bilo obraćanje Erdogana koji je zaključio sastanak zahvalnošću Putinu na ruskom jeziku, sumira Tom Rogan. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije