Vremenski fenomen: Krvavi snijeg moguć u Njemačkoj

0
Radiosarajevo.ba
Vremenski fenomen: Krvavi snijeg moguć u Njemačkoj
Foto: SNA News / Ilustracija

Ekstremne vremenske prilike prognoziraju se u Njemačkoj, zbog čega je moguće da se dogodi vremenski fenomen - takozvani krvavi snijeg, odnosno crveni snijeg.

Susrest će se hladan zrak koji dolazi iz Skandinavije na sjever Njemačke i donosi snijeg i oluje, a meteorolozi predviđaju i do 40 centimetara snijega, kao i topao vazduh iz Sahare na jugu te zemlje koji donosi temperature od 16 stepeni, piše SNA News.

Zrak iz Sahare sa sobom nosi čestice pijeska koje će obojiti snijeg u crveno.

Andreas Friedrich iz Njemačkog meteorološkog servisa, objasnio je da nije lako predvidjeti da li će biti krvavog snijega.

"To se događa kada se čestice pijeska i višim slojevima atmosfere pomiješaju s kristalima snijega koji padaju na zemlju. Potom se zajedno talože i tako oboje snijeg u crveno", kazao je on za njemačke medije.

Stručnjaci navode da nije samo pijesak iz Sahare krivac za ovu pojavu, već i mikroorganizmi, poznati kao snježne alge, koji tokom topljenja mogu da promijene boju snijega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije