Vođa jemenskih Hutija tvrdi da su njegove snage ubile Saleha

Fena
Vođa jemenskih Hutija tvrdi da su njegove snage ubile Saleha
Vođa jemenskih šiitskih Huti pobunjenika saopćio je u ponedjeljak da su njegove snage ubile bivšeg predsjednika Ali Abdullaha Saleha zbog njegove "izdaje".

Abdul-Malek al-Houthi, u dugačkom govoru na tv mreži Hutija, al-Masirah, opisao je Salehovo ubistvo kao "istorijski poraz snaga koalicije", misleći na alijansu arapskih država pod saudijskim vodstvom koja se bori protiv njih.

Ne pominjući Saleha po imenu, on je kazao da je znao za Salehovu kominikaciju s koalicijom i za njegove napore da je okrene protiv Hutija. Dodao je da je poslao nekoliko upozorenja Salehu.

"Obavijestili smo vođu izdajničkih i zločinačkih milicija da ih spriječi u činjenju zločina. Danas je dan pada urote izdajnika i zločinaca. Ovo je mračan dan za snage koalicije", izjavio je al-Houthi.

Naglasio je da Hutiji ne gaje nikakvo neprijateljstvo prema Salehovoj stranci, Općem narodnom kongresu, koja je bila jemenska vladajuća stranka pod Salehom, ali je sada podijeljena, prenosi AP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije