Vlasti na Novom Zelandu istražuju da li je napad mogao biti spriječen

Anadolija
Vlasti na Novom Zelandu istražuju da li je napad mogao biti spriječen
Foto: Printscreen / Tarant: Uhapšen nedugo nakon napada

Vlasti na Novom Zelandu pokrenut će istragu o tome da li su obavještajne i sigurnosne agencije ranije imale informacije o Brentonu Tarrantu, teroristi koji je izveo napade na dvije džamije u Christchurchu.

Kako javlja list "New York Times", premijerka Jacinda Ardern kazala je kako je zatražila istragu o tome da li su vladine institucije mogle spriječiti ovaj napad.

"Svrha ove istrage jeste sagledati sve što relevantne agencije znale, mogle ili trebale znati o napadaču i njegovim aktivnostima, uključujući pristup oružju", rekla je Ardern na konferenciji u Wellingtonu.

Šef policije Novog Zelanda Mike Bush kazao je kako informacije ukazuju na to da je terorista djelovao sam, ali da je istraga u toku o tome da li je imao pomagače prilikom planiranja.

Sigurnosne snage su izvele pretres Tarrantove kuće u Dunedinu, udaljenom 350 kilometara od Christchurcha. Izveli su i upad u kuću njegove sestre u Sidneyju.

U terorističkom napadu izvedenom u petak na džamije Al Noor i Linwood, u Christchurchu, na Novom Zelandu, poginulo je najmanje 50 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije