Vladajući AKP u Turskoj namjerava isključiti Ahmeta Davutoğlua

Hina
Vladajući AKP u Turskoj namjerava isključiti Ahmeta Davutoğlua
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ahmet Davutoglu

Izvršni odbor stranke turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana - Stranka pravde i razvoja (Adalet ve Kalkınma Partisi - AKP) u ponedjeljak, 2. septembra je jednoglasno odlučio uputiti bivšeg premijera Ahmeta Davutoğlua pred disciplinsko povjerenstvo zbog njegovog izbacivanja iz stranke, pišu turski mediji.

Odluka je donesena nakon petosatnog sastanka Glavnog izvršnog odbora Stranke pravde i razvoja, navodi provladin dnevni list Hürriyet na svojoj internetskoj stranici.

Ahmet Davutoğlu, istaknuti član ove stranke koji je bio i ministar vanjskih poslova, 2016. je napustio premijersku dužnost koju je obnašao dvije godine.

Obećao je da nikad neće javno kritizirati Erdoğana, ali je nedavno dao do znanja da više neće kriti loš rad stranke.

Optužio je Stranku pravde i razvoja da je iznevjerila svoje zadatke, kritizirajući je zbog toga što je tražila nove izbore u Istanbulu pošto ga je opozicija tijesno pobijedila u martu u tom gradu. 

Erdoğanov je kandidat na ponovljenim izborima u junu pretrpio težak poraz.

Usto je osudio smjenu 19. avgusta trojice načelnika gradova na istoku zemlje - Diyarbakira, Mardina i Vana - odreda članova prokurdske Demokratske narodne stranke (Halkların Demokratik Partisi - HDP) koji su optuženi za povezanost s kurdskim pobunjenicima.

Odluka dolazi u vrijeme kada su se istaknute osobe poput bivšeg predsjednika Abdullaha Güla i bivšeg premijerova zamjenika Alija Babacana - obojica su osnivači Stranke pravde i razvoja - distancirali od  Erdoğana.

Ali Babacan, bivši premijerov zamjenik zadužen za nadzor turske ekonomije, objavio je 8. jula da izlazi iz stranke zbog "dubokog neslaganja" i potrebe za "novom vizijom".

Po pisanju turskih medija, Babacan koji je bio i ministar ekonomije i ministar vanjskih poslova, a onda premijerov zamjenik do 2015., najesen će osnovati svoju stranku s Abdullahom Gülom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije