Vlada usvojila odluku o zatvaranju Al Jazeere

Anadolija
Vlada usvojila odluku o zatvaranju Al Jazeere
Izraelska vlada usvojila je odluku o zatvaranju jerusalemskog ureda medijske mreže Al Jazeera.

Ministar komunikacija Izraela Ayoob Kara izjavio je za televiziju Kanal 7 da će Izrael slijediti arapske zemlje koje su već zatvorile predstavništva Al Jazeere, ali nije davao vremensku odrednicu kada bi se to moglo i dogoditi.

“Izrael je uz arapske zemlje koje se bore protiv vjerskog radikalizma i terorizma. U Izraelu nema mjesta za televiziju koja podstiče na terorizam. Izrael u tome slijedi Saudijsku Arabiju, Egipat, Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein koji su zatvorili tamošnje urede Al Jazeere. Te zemlje tvrde da je to televizija koja je oruđe ISIS-a, Hezbollaha i Irana i mi se slažemo sa tom tvrdnjom. Mi jesmo demokratska zemlja, ali borimo se protiv onih koji su prijetnja našoj sigurnosti“, kazao je ministar Kara.

S druge strane, direktor ureda Al Jazzere u Jerusalemu Velid al-Omeri je za AA kazao kako mu izraelske vlasti do sada nisu dostavile nikakvu zvaničnu obavijest.

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je posredstvom društvenih mreža čestitao svom ministru Kari na najavljenom zatvaranju Al Jazeere.

Početkom juna, Saudijska Arabija, Bahrein, Egipat i Ujedinjeni Arapski Emirati su blokirali odnose s Katarom i optužili ga za podršku radikalizmu i terorizmu. Prosaudijski blok naknadno je dostavio listu od 13 uvjeta koje Katar treba ispuniti za deblokadu, a među zahtjevima je i zatvaranje medijske mreže Al Jazeera, čije sjedište je u Dohi, te prekid katarskih odnosa s Iranom.

S druge strane, vlasti Katara negiraju optužbe koje im prosaudijski blok imputira, a zahtjeve za deblokadu ocjenjuje kao neprihvatljivo kršenje međunarodnog prava i sloboda, posebno sloboda medija. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije