Vjerovali ili ne i Rusima se može dogoditi: Hakeri ukrali tajnu bazu podataka FSB-a

Radiosarajevo.ba
Vjerovali ili ne i Rusima se može dogoditi: Hakeri ukrali tajnu bazu podataka FSB-a
Foto: Wikipedia / Sjedište FSB-a u Moskvi

Prema informacijama dostupnim od insajdera i medija, hakeri su „ukrali“ čak 7,5 terabajti tajnih podataka iz jedno od baza ruske službe bezbjednosti – FSB-a.

Navodno su hakeri uspjeli pristupiti podacima preko jedne od sestrinskih organizacija FSB-a, a prema prvim informacijama među podacima se nalaze i informacije ruskih tajnih sigurnosnih službi.

Prema onom što je objavljeno u tajnim podacima, FSB je imao namjeru da „očisti“ društvene mreže od „nepotrebnih“ podataka, kao i da „odvoji“ ruski internet prostor od ostatka svijeta, također namjeravali su da se pozabave problemom internet pretraživača „Tor“.

Kako je objavljeno hakerski napad se dogodio 13 jula ove godine i to preko servera moskovske IT kompanije SyTech, koja je za FSB radila na izradi više internet alata. Haker pod nadimkom 0v1ru$ uspio je pristupiti serverima ove kompanije, kopirati podatke, a na glavnoj stranici ustavio je smajli.

Kasnije ova informacija potvrđena je hakerkom grupom Digital Revolution, koja je dio „ukradenih“ informacija podijelila s medijima.

Kako je javio BBC, ovaj hakerski napad je navjerovatnije najveći koji je zabilježen u historiji ruskoh sigurnosnih službi. Ali naglašavaju da u hakerkom napadu nisu ukradene državne tajte Ruske Federacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije