Vjernici najstarije džamije u SAD-u pozvali Trumpa u posjetu: Dođi na kafu, baklavu i druženje

Radiosarajevo.ba
Vjernici najstarije džamije u SAD-u pozvali Trumpa u posjetu: Dođi na kafu, baklavu i druženje

Vjernici najstarije džamije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pozvali su u posjet toj bogomolji Donalda Trumpa, republikanskog pretendenta za kandidata na novembarskim predsjedničkim izborima u SAD-u, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprava džamije The Mother Mosque of America u Cedar Rapidsu poziva Trumpa u posjetu kako bi razgovarali s njim i, kako kažu, poručili mu da je islam vjera mira i razumijevanja, a nikako vjera koja zagovara ratovanje i ubijanje nevinih.

"Gospodine Trump dođite i posjetite vaše susjede, dođite da vidite vaše sugrađane", kazao je imam džamije Taha Tawil.

Podsjetimo, Trump, po uzoru na retoriku s predizbornih skupova, u svojoj prvoj videoporuci pozvao na zabranu ulaska u SAD svim muslimanima. Američki biznismen u propagandnoj videoporuci poručuje da će uništiti IS, ali i verbalno napada sve muslimane svijeta.

Imam Tawil je ipak, istaknuo kako je u svakom momentu spreman razgovarati s Trumpom u vezi s pozicijom muslimana u SAD-u, dodajući kako oni imaju jednaka prava i slobode kao i svi drugi građani te zemlje.

"Recite nam šta želite od nas? U čemu je problem? Mi ne znamo da postoji problem", rekao je Tawil koji je dodao kako želi učiniti veće napore da se prestane s negativnim komentarima koji uzrokuju antimuslimansku retoriku u američkom društvu.

Tawil je naglasio kako Trump čini veliku grešku kada sve muslimane "stavlja u isti koš", dodajući kako je velika većina pripadnika islamske vjeroispovijesti vrlo tolerantna i otvorena na dijalog i suživot.

"To je prelijepa vjera. To je vjera mira, spokojstva i razumijevanja. IS ubija više muslimana nego nemuslimana. Zato se želimo otarasiti te organizacije kako god znamo i umijemo", kazao je Tawil.

Kazao je kako muslimani u SAD-u i bilo gdje u svijetu žele živjeti u miru i harmoniji sa svojim susjedima.

"To je u biti i američki način života. Dođi i posjeti nas, popij šoljicu kafe, pojedi baklavu, najslađi kolač u muslimanskim društvima", rekao je imam džamije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije