Mađarska / Viktor Orban: Soroš je kriv za uništavanje tradicionalnih vrijednosti

28. 07. 2019. u 11:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Mađarski premijer Viktor Orban kritikovao je prilikom posjete mađarskoj manjini u Rumuniji koncept liberalne demokratije zagovarajući "iliberalnu", nacionalnu i kršćansku demokratiju.

Orban se založio za očuvanje slobodnog tržišta, demokratskog pravnog i političkog okvira, ali uz promjenu postojećih društvenih odnosa.

"Drugim riječima, 'da' demokratiji, 'ne' liberalizmu", rekao je Orban u govoru na otvaranju ljetne škole u rumunskom Baile Tusnadu, gdje je Orban došao u sklopu posjete mađarskoj manjini u Rumuniji.

"Moramo promisliti i postaviti odnos između pojedinca i društva na novu osnovu", dodao je, prenosi Index.hr.

Mađarski je premijer kazao da liberalni sistem gleda na društvo kao skup pojedinaca, bez postojanja nacije, ili u najboljem slučaju postoji "politička nacija".

"Iliberalno ili nacionalno gledište" posmatra naciju kao "historijsko i kulturno definiranu zajednicu čiji članovi moraju biti zaštićeni i biti sposobni obraniti se u svijetu kao grupa", kazao je Orban.

Poručio je kako liberali mrze iliberale "zato što ih pokreće imperijalističko razmišljanje utemeljeno na isključivosti".

"Oni ne mogu trpjeti malo upornosti", rekao je i naveo da su "liberali" netolerantni prema Mađarskoj, Poljskoj, Austriji, Italiji i Češkoj zato što imaju svoje vrijednosti kojih se drže.

Orban je kazao da je ideja liberalne demokratije imala "pozitivan utjecaj na čovječanstvo" kada je čuvala osobne slobode i privatno vlasništvo, ali se njen "sadržaj radikalno promijenio" kada je počela umanjivati važnost religije, nacije i počela propitivati "rodni identitet".

"To je zeitgeist u Europi proteklih 20-30 godina", rekao je.

Kršćanska sloboda je cilj iliberalnih politika, kaže Orban.

"Politike usmjerene prema kršćanskoj slobodi, rade na tome da zaštite sve što liberali zapostavljaju, zaboravljaju ili preziru", rekao je Orban koji je ustvrdio da demokršćanstvo ne mora biti liberalno, kao ni demokracija.

"Potrošit ćemo idućih 15 godina na misiju naše generacije kako bi se suprotstavili liberalnom duhu našeg doba i liberalnom internacionalizmu", poručio je mađarski premijer.

Orban je ponovno kritizirao američkog milijardera Georga Sorosa, kojega mađarski premijer krivi za promicanje liberalne agende, uništavanje nacije i tradicionalnih vrijednosti.

"Mađarska je danas na obećavajućem putu, njene su financije sređene, javni dug opada, rast je jak, rastu plaće, mala i srednja preduzeća se šire, porodice postaju sve veće", rekao je Orban i dodao da je "čovjek Georgea Sorosa spriječen u preuzimanju Europske komisije i postavljanju svoje ideološke gerile na važne europske položaje".

"Čovjek Georgea Sorosa" je Frans Timmermans, spitzenkandidat socijaldemokrata, koji je kao potpredsjednik Komisije pokrenuo postupak protiv Mađarske zbog kršenja vladavine prava.

Orban je rekao da će Mađarska voditi bitku zbog vladavine prava, ali "neće uvrijediti partnere", odnosno Finsku koja predsjeda Europskom unijom.

"Procijenit ćemo stanje vladavine prava u Mađarskoj s našim finskim prijateljima", zaključio je.

KOMENTARI (2)