Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo hitni sastanak zbog hemijskog napada u Siriji

Fena
Vijeće sigurnosti UN-a sazvalo hitni sastanak zbog hemijskog napada u Siriji
Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitni sastanak zbog hemijskog napada u Siriji u kojem su na desetine civila ubijene ili povrijeđene, javlja BBC.

Ispuštanje hemikalija u gradu pod kontrolom pobunjenika u pokrajini Idlib izazvalo je snažne međunarodne reakcije. Zvaničnici u Damasku negiraju tvrdnje opozicije i Zapada da koriste hemijsko oružje.

Rusko ministarstvo odbrane kazalo je da je u sirijskom zračnom napadu pogođeno pobunjeničko skladište municije u kojem se nalazilo i hemijsko oružje. Konkretno, pogođena je "radionica za proizvodnju mina s otrovnim supstancama", saopćeno je iz ministarstva.

Izvori iz sirijske vojske kazali su dan ranije da se dogodila eksplozija u pobunjeničkoj tvornici hemijskog oružja u gradu Khan Sheikhoun.

SAD i druge sile okrivile su sirijsku vladu.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopćila je da su ubijene 72 osobe, uključujući 20 djece.

Iako ta organizacija nije mogla reći o kojoj hemikaliji se radi, proopozicijske grupe kažu da je korišten nervni gas sarin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije