Video: Svećenik zlostavljao bebu tokom krštenja

Radiosarajevo.ba
Video: Svećenik zlostavljao bebu tokom krštenja
Foto: Screenshot / Svećenik Vasilij Nečeporenko prijavljen policiji

Svećenik Vasilij Nečeporenko, poznat u crkvenim krugovima i kao Photios, suspendiran je na godinu dana nakon uznemirujućeg obreda krštenja bebe, prenosi RT.

Incident se dogodio tokom proteklog vikenda u maloj crkvi u gradu Gatchina, udaljenom 40 kilometara od Sankt-Peterburga.

Na snimku se vidi da svećenik uzima jednogodišnju bebu i nosi je prema mjestu na kojem će obaviti krštenje.

Prema ruskoj pravoslavnoj tradiciji, dijete se mora uroniti tri puta u svetu vodu da bi bilo kršteno.

Dijete se tokom krštenja opire i vrišti, a svećenik uporno pokušava potopiti ga i pritom ga snažno gura pod vodu, a zatim ga grubo podiže.

Na snimku se potom vidi i majka djeteta koja uznemirena, trči svećeniku i pokušava mu uzeti dijete. No, svećenik je gura u stranu, nastavljajući sa obredom dok mu dijete vrišti u rukama.

Video je izazvao bijes na društvenim mrežama, a mnogi smtaraju kako sam obred viši podsjeća na egzorcizam, nego na kršetnje.

Majka djeteta, Anastasija Aleksejeva, ruskim je medijima kazala da je atmosfera na krštenju bila napeta od samog početka.

Kazala je da je svećenik napao nju i kumu djeteta jer nisu znale molitvu.

„Nakon prvog uranjanja shvatila sam da se dijete utapa. Počela sam ga povlačiti iz ruku svećenika“, kazala je Aleksejeva i dodala da je njena beba puna modrica.

„Ima ogrebotine na vratu i ramenima, a pati i od napada panike i histerična je“, dodala je Aleksejeva.

Anastasija je izjavila kako su je nakon ovog događaja nazvali crkveni službenici i izvinuli se za okrutno ponašanje svećenika.

Majka bebe odmah je nakon obreda protiv svećenika podnijela prijavu policiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije