VIDEO: Suzavcem rastjerali mirne prosvjednike da bi se Trump slikao ispred crkve

Radiosarajevo.ba
VIDEO: Suzavcem rastjerali mirne prosvjednike da bi se Trump slikao ispred crkve
Foto: NBC / Donald Trump

Donald Trump, američki predsjednik koji je bio skriven u bunkeru dok traju nasilni prosvjedi u SAD-u u ponedjeljak je dao izjavu za novinare. Rekao je da će poslati vojsku i ugušiti sve nerede u zemlji.

Pozirao je i fotografirao se ispred oštećene crkve koja se nalazi u blizini Bijele kuće.

Kako bi se Trump mogao u miru fotografirati s Biblijom u ruci, policija je morala rastjerati mirni prosvjed. Koristili su suzavac i tzv. "šok granate" kako bi otjerali prosvjednike koji nisu bili nasilni, što se vidi na videu koji je objavio the New York Times.

Nakon dolaska, trump se slikao s Biblijom u svojoj desnoj ruci, ispred St. John's episkopalne crkve, a lokalni mediji javljaju da je to razljutilu biskupa. Pritom, na Twitteru mnogi tvrde da je Trump Bibliju držao - naopako.

"Trump drži Bibliju kao čovjek koji nikad jednu nije vidio prije", napisao je na Twitteru Joe Scarborough na Twitteru. 

Uz Trumpa ispred crkve je pozirao i glavni američki državni odvjetnik William Barr.

I nakon što je Trump zaprijeti slanjem vojske neredi su se nastavili diljem zemlje.

Podsjetimo, prosvjedi i neredi su počeli nakon što je Afroamerikanac George Floyd preminuo. Njemu je policajac koljenom prikliještio vrat dok je ležao na zemlji i jecao "molim vas, ne mogu disati". Prisutna su bila četiri policajca, a sve je snimila slučajna prolaznica. Obdukcija je pokazala da je muškarac umro od gušenja.

Prosvjedi zbog njegove smrti su se održali i u nekoliko drugih zemalja svijeta.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern izjavila je u utorak da je užasnuta smrću Georgea Floyda, izrazivši zadovoljstvo što su građani njezine zemlje mirnim prosvjedima iskazali solidarnost s prosvjednicima u SAD-u i svijetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije