Veličanstveno zdanje: Bečka državna opera u novom ruhu

Radiosarajevo.ba
Veličanstveno zdanje: Bečka državna opera u novom ruhu
Foto: Eurocomm-PR Sarajevo / Bečka državna opera u novom ruhu
Uz pomoć svog tima vajarka Manuela Fritz je izvršila restauraciju.

Detaljna restauracije Bečke državne opere (1869-2019) je upravo završena detaljna restauracija povodom njene 150. godišnjice. Ovo je najveća restauracija ove operske kuće još od njenog ponovnog otvaranja 1955. godine.

Cilj restauracije Bečke državne opere bio je da se unutrašnji izgled zgrade dovede u prvobitno stanje. Većina nastalih oštećenja izazvana je kondenzacijom. Cjelokupni kolorit opere je potamnio i bilo je potrebno vratiti stari sjaj.

Na restauraciji Bečke državne opere radilo se ukupno 18 hiljada sati, a radovi su koštali ukupno 1,1 milion eura.

Deset dana je bilo potrebno da se izmješaju adekvatne boje.

"Ovakav rad je veoma zahtjevan, kako zbog koncentracije tako i zbog fizičkog napora. Oslikavali smo prostor iznad glave pa je naš tim veliki broj sati proveo na nogama", rekla je Michaela Fritz i dodala u šali da je jedini koji je imao luksuz da slika ležeći bio Michelangelo

Jedan od sponzora restauracije je bečki proizvođač zlatnih listića Wamprechtsamer koji je ovaj posao započeo 1906. godine. Bečko zlato ove firme ukrašava mnoga bečka zdanja, od palate Schönbrunn do skulptura ispred Austrijskog parlamenta, a i danas se nanošenje zlatnim listićima vrši ručno.

Za vrijeme TV-prenosa novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije prvog januara 2019. godine sa početkom u 11.15 sati gledaoci će moći da vide svo to bečko zlato.

Naime, muzički film u trajanju od 24 minuta koji je snimljen u restauriranim prostorijama Bečke opere omogućit će gledaocima širom svijeta da zavire iza kulisa ovog veličanstvenog zdanja, saopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča Eurocomm-PR.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije