Većina Europljana vjeruje da će se Europska unija raspasti

Radiosarajevo.ba
Većina Europljana vjeruje da će se Europska unija raspasti
FOTO: Fena / Ilustracija

Više od polovine Europljana vjeruje da će se Europska unija raspasti u jednoj generaciji ljudi, bez obzira na podršku Uniji koja je najveća u posljednjih 25 godina, piše britanski list The Guardian.

Većina anketiranih u Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Italiji, Holandiji, Austriji, Slovačkoj, Rumuniji, Grčkoj, Češkoj i Poljskoj smatra da je realna mogućnost da se Unija raspadne u sljedećih deset do dvadeset godina.

Ovo uvjerenje je naročito izraženo u Francuskoj gdje ankete pokazuju da politička stranka predsjednika Emmanuela Marcona La République En Marche zaostaje u odnosu na stranku Marine Le Pen Rassemblement National u izborima za Parlament Europske unije.

Anketu koju je naručila Komisija Europske unije je pokazala da 58 posto Francuza vjeruje da će se Unija raspasti u narednih 20 godina, dok je taj iznos još veći u Slovačkoj - 66 posto.

Od 14 država u kojima se bira 80 posto europarlamentaraca, a u kojima je provedena anketa, samo u Švedskoj, Danskoj i Španiji manje od polovine anketiranih vjeruje u mogućnost raspada Europske unije.

Nakon skoro sedam decenija od stvaranja Europske zajednice za ugalj i čelik koja je ujedinila Francusku, Njemačku, Italiju, Belgiju, Holandiju i Luksemburg u cilju da se izbjegne rat u budućnosti, tri od deset anketiranih ljudi je mišljenja da je novi sukob ipak moguć.

Trećina Francuza i Poljaka vjeruje da se ponovo može desiti rat na Starom kontinentu.

Ovakvo razmišljanje je naročito izraženo među glasačima koji podržavaju radikalno desne stranke. Skoro polovina pristalica Rassemblement Nationala i Alternative za Njemačku je ovakvog stava.

Anketa je pokazala da su Europljani zabrinuti i za svoj prosperitet. Samo trećina Nijemaca, te četvrtina Italijana i Francuza na kraju mjeseca imaju novac viška za diskrecionu potrošnju, naveo je The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije