Vatikan: Tvrditi da je spol određen osobnim osjećajima je pokušaj uništenja prirode

Radiosarajevo.ba
Vatikan: Tvrditi da je spol određen osobnim osjećajima je pokušaj uništenja prirode
Foto: Fena / Papa Franjo

 

Vatikan je u ponedjeljak osudio rodnu teoriju kao dio "nejasnog koncepta slobode" i u novom dokumentu naveo kako je ideja da je spol određen osobnim osjećajima, a ne biologijom pokušaj "uništenja prirode".

LGBT zajednica je odmah kritizirala dokument na 30 stranica pod naslovom "Muškarca i ženu je stvorio On" kao štetnu i zbunjujuću i poručila da će potaknuti mržnju i netrpeljivost.

Prvi dokument Vatikana o rodnoj teoriji napisala je Kongregacija za katolički odgoj kao "instrukciju" katoličkim edukatorima o tome kako pristupiti rodnoj teoriji, a da bude u skladu s crkvenim učenjem.

Objavljen je u vrijeme kada lezbijke, gay, biseksualne i transrodne osobe širom svijeta proslavljaju "Mjesec ponosa" usred sve većih nastojanja za prihvaćanjem ideje da je spol mnogo kompleksniji i fluidniji od binarnih kategorija muškaraca i žena i da ovisi o puno više faktora nego samo o vidljivim spolnim karakteristikama, prenosi Hina.

"Koncept roda posmatra se kao subjektivan način razmišljanja svake osobe, koja može odabrati spol koji ne odgovara njegovom ili njenom biološkom spolu, a time i načinu na koji drugi vide tu osobu", navodi se u vatikanskom spisu.

Navodi se da su rodne teorije "često utemeljene samo na nejasnom konceptu slobode u području osjećaja i želja ili trenutačnih želja izazvanih emocionalnim impulsima i voljom pojedinca, u suprotnosti sa svime što se temelji na istinama postojanja".

Izvršni direktor udruge New Ways Ministry Francis DeBernardo koji nastoji pomiriti LGBT katolike i Crkvu nazvao je spis " grubim pogrešnim tumačenjem" života LGBT osoba koji će potaknuti nasilje nad tom zajednicom.

"Dezinformacije u dokumentu dovest će do toga da obitelji odbace svoju djecu, što će samo povećati otuđenje LGBT osoba iz Crkve", naveo je u izjavi.

Iako dokument nije potpisao papa Franjo, nekoliko puta su navedeni citati iz njegovih govora i učenja te govora prethodnih Papa. Izdan je bez uobičajene konferencije za novinare i bez najave novinarima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije