Vanredno stanje u Veneciji: Sanacija od poplava koštat će oko milijardu eura

Hina
Vanredno stanje u Veneciji: Sanacija od poplava koštat će oko milijardu eura
Foto: EPA / Poplave u Veneciji

Za sanaciju štete od poplave u Veneciji Italijanima će trebati puno više od 20 miliona eura koliko je izdvojila vlada nakon što je proglasila vanredno stanje.

Gradonačelnik Venecije Luigi Brugnaro kazao je da je šteta u samo jednom danu porasla na oko milijardu eura te najavio kako će se otvoriti fond za obnovu u koji će moći uplatiti svi.

U četvrtak je more preplavilo 70 posto grada, a u petak je na snazi bila crvena uzbuna u isčekivanju novih poplava i žestokih udara vjetra.

Ministar kulture Dario Franceschini također je posjetio Veneciju u petak i složio se da će zadaća obnove grada biti golema.

"Vidjeti ova mjesta uživo ostavlja dojam znatno veće katastrofe nego što se čini kada se gleda na televiziji", rekao je Franceschini i dodao da je oštećeno više od 50 sakralnih objekata.

Poplavljenu Veneciju obišli su i italijanski političari Matteo Salvini i Silvio Berlusconi.

Stepen opasnosti u subotu je u cijeloj Veneciji blago snižen, premda je grad i dalje poplavljen te je na snazi vanredno stanje nakon plime koja ga je opustošila.

Pripadnici italijanske civilne zaštite snizili su u subotu stepen opasnosti s "crvenog" na "narančasto", premda još uvijek nije isključena opasnost od nove plime i jakog vjetra.

U petak je "acqua alta", kišom i nabujalim morem izazvana plima u laguni koja je dosegnula 1,54 metra prisilila gradsku upravu da na nekoliko sati zatvori Trg svetoga Marka.

U utorak navečer, u Veneciji je zabilježena najveća plima u zadnje 53 godine - 1,87 m, što je drugi hsitorijski rekord iza onog evidentiranog 4. novembra 1966. kada je voda dosegnula 1,94 metra.

Voda je poplavila crkve, trgovine, muzeje i hotele ovog dragulja svjetske baštine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije