Vanredno stanje: Rekordno niske temperature zatvorile rafinerije, milioni bez struje

0
Radiosarajevo.ba
Vanredno stanje: Rekordno niske temperature zatvorile rafinerije, milioni bez struje
Foto: Screenshot/Accuweather / Teksas

Ledeni putevi, nestanci struje i "opasno" niske temperature zagorčali su život milionima Amerikanaca.

Val hladnog vremena bio je razlog za hitne objave u najmanje sedam država, uključujući Alabamu, Oregon, Oklahomu, Kansas, Kentucky, Mississippi, te Teksas čije su vlasti pozvale i Nacionalnu gardu da pomogne, piše CNN.

Pogođen je energetski sektor Teksasa, najvećeg američkog središta proizvodnje sirove nafte, gdje su u ponedjeljak naftne bušotine i rafinerije obustavile rad, prisilivši distributere na restrikcije u isporukama.

Zbog neuobičajeno hladnog vremena, i kompanije za opskrbu električnom energijom morale su uvesti restrikcije, ostavivši gotovo tri miliona privatnih i poslovnih korisnika bez struje.

Američki predsjednik Joe Biden proglasio je vanredno stanje i omogućio saveznu pomoć Teksasu.

U Midlandu, središtu naftne industrije Teksasa, zbog rekordnih količina snijega i rekordno niskih temperatura u 32 godine, zatvoreni su uredi i tvrtke, prenosi Hina.

Motiva Enterprises objavio je da zatvara svoju rafineriju u Port Arthuru, najveću u SAD-u. Valero Energy Corp i Total SE učinili su to isto, kao i Exxon Mobil, dok je Citgo Petroleum Corp priopćio da zatvara dio svoje proizvodnje u gradu Corpus Christi. Val hladnoće prisilio je i druge proizvođače na ograničenja, te je došlo do kašnjenja s distribucijom diljem zemlje.

Očekuje se da će temperature u četvrtak porasti iznad nule.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije