Uragan Florence se približava SAD-u, imat će katastrofalne posljedice

Radiosarajevo.ba
Uragan Florence se približava SAD-u, imat će katastrofalne posljedice
Foto: CNN / Uragan Florence
Iako se snaga uragana Florence u proteklih nekoliko dana smanjila, njegova se veličina ponovo povećala te bi u petak trebao pogoditi jugoistočnu obalu SAD, što će imati katastrofalne posljedice poput jakih vjetrova, naglih poplava te nestanka struje

Valovi koje će uzrokovati uragan Florence mogli bi dostići visinu od četiri metra. Njegovi će vjetrovi iz zemlje čupati kuće te izazvati štetu na građevinama.

Milion i po ljudi napušta svoje domove: Katastrofa je na vratima, dolazi uragan

Kao što je to prošle godine učinio uragan Harvey, Florence će znatno usporiti kada dostigne obalu što znači da će izazvati veliku količinu kiše u dvjema američkim saveznim državama - Sjevernoj i Južnoj Karolini.

Evakuacija je naređena za više od 1,5 miliona ljudi.

"Moja poruka je jasna - Katastrofa je na vratima i ući će - u srijedu je rekao guverner Roy Cooper. Vlasti nekoliko saveznih država su proglasile vanredno stanje.

Prema prognozama, Florence bi trebao pogoditi SAD u petak, kada će biti uragan kategorije 3, izvještava Washington Post. Nacionalni centar za uragane (NHC) je upozorio na tri prijetnje koje će pogoditi Sjevernu i Južnu Karolinu - prva su visoki valovi koji će udariti u tipično suha područja, druga su nagle poplave izazvane obilnom kišom, a treća su jaki vjetrovi na obali i unutrašnjosti.

Na udaru uragana također će se naći šest nuklearnih elektrana. Federalna vlada uvjerava da se ništa značajno neće dogoditi. Međutim, Mary Catherine Green, glasnogovornica Duke Energyja, u čijem su vlasništvu elektrane, rekla je da se sve elektrane nalaze na predviđenoj putanji uragana.

Dolazak uragana Florence pratite na ovom linku.

CNN je izvijestio da je Jeff Byard, administrator Savezne agencije za upravljanje u hitnim slučajevima, rekao da agencija trenutno nije zabrinuta zbog spomenutih nuklearnih elektrana.

Veličina uragana zaokupila je pažnju astronauta koji su preko svog Twitter profila objavili snimke iz svemira.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije