Užičko kolo i fizički napad: Izrečene kazne u incidentu koji je šokirao Austriju

J. M.
Užičko kolo i fizički napad: Izrečene kazne u incidentu koji je šokirao Austriju

Uprava za obrazovanje iz Beča izrekla je sankcije akterima incidenta u Višoj tehničkoj školi u bečkom Ottakringu, događaja koji je šokirao  austrijsku javnost.

Podsjetimo, 2. maja su mediji i društvene mreže objavili snimak nastavnika koji pljune učenika nakon čega ovaj nasrće na njega.

Snimak šokirao Austriju: Učenik fizički napao nastavnika koji ga je pljunuo

Ovaj događaj pokrenuo je lavinu pa su ubrzo objavljeni snimci na kojim se vidi da pomenutog nastavnika razulareni učenici maltretiraju na času. Na jednom od snimaka, jedan od učenika tokom časa glasno je puštao Užičko kolo na mobitelu.

Novi snimci: Bečkog nastavnika učenici šikanirali i puštali užičko kolo na času

Od sredine maja, nezavisna komisija Direkcije za obrazovanje bavila se slučajem u Višoj tehničkoj školi, a danas su objavljene njihove odluke. Direktor obrazovanja Heinrich Himmer objasnio je da su četvorica od šest učenika isključena iz škole.

"Naravno, ne želimo da zapečatimo njihovu budućnost, neće izgubiit pravo na obrazovanje, ali će proći kroz odgovarajući vaspitno-popravni proces", objasnio je Himmer.

Incident će imati posljedice i za nastavnika elektrotehnike koji je i dalje na bolovanju nakon skandala, a s članovima Direkcije za obrazovanje komunicira preko advokata.

"Nakon pažljivog ispitivanja zaključeno je da neće biti produžen ugovora s nastavnikom. On je neprikladan za nastavničku profesiju", rekao je direktor obrazovanja.

Kako bi se u budućnosti moglo brže reagirati na probleme, Direkcija za obrazovanje u Beču sada želi uvesti tromjesečni probni period za neiskusne i nastavnike početnike. Tokom ovog probnog perioda, trebalo bi pojasniti da li je dotična osoba uopšte prikladna za nastavničku profesiju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije