Užas u Portugalu: Hiljade vatrogasaca se bore s vatrenom stihijom

Radiosarajevo.ba
Užas u Portugalu: Hiljade vatrogasaca se bore s vatrenom stihijom
Foto: EPA-EFE / Požari u centralnom dijelu Portugala

Više od hiljadu vatrogasaca tokom noći sa subote na nedjelju u centralnom dijelu Portugala bori se s požarima u kojima je jedna osoba teško povrijeđena.

Snažan vjetar otežava gašenje požara koji su počeli u subotu popodne u okrugu Castelo Branco, 225 kilometara sjeveroistočno od Lisabona.

Jedno je selo iz opreza djelomično evakuirano, saopćila je portugalska Civilna zaštita i dodala da je u bolnicu u Lisabonu helikopterom prebačena jedna osoba s opeklinama prvog i drugog stepena.

Povrijeđeno je i sedam vatrogasaca.

Portugalskoj televiziji se jedan stanovnik Macaa požalio da nema dovoljno vatrogasaca te se „s vatrom moraju boriti stanovnici“.

Gradonačelnik drugog ugroženog mjesta, Vila de Rei, također je za televiziju izjavio da nedostaje vatrogasaca i sredstava.

Vlasti se nadaju da će tokom jutra staviti vatru pod kontrolu.

Podsjećamo, u junu 2017. u požaru koji je zahvatio portugalski grad Pedrogao Grande poginule su 64 osobe a povrijeđeno je više od 250.

To je bila najveća prirodna katastrofa u modernoj portugalskoj historiji, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije