Užas u Nigeriji: Stotine dječaka držani u lancima kao robovi

Radiosarajevo.ba
Užas u Nigeriji: Stotine dječaka držani u lancima kao robovi
Foto: Nigerijska policija / Većina žrtva u lošem stanju

Na stotine dječaka i muškaraca spašeno je iz zgrade u sjevernoj Nigeriji u kojoj su bili premlaćivani, izgladnjivani, seksualno zlostavljani i držani u lancima, saopćila je policija u petak.

Vidljivi tragovi na njihovim tijelima pokazuju da su neki od njih mučeni, izjavio je policijski portprol Yakubu Sabo u državi Kaduna za Associated Press, dok šokirane vlasti nastoje da kontaktiraju porodice 400 žrtava.

„Stanje u kome smo pronašli žrtve bilo je nečovječno, mnogi od njih bili su u lancima“, kazao je Sabo.

Policija je izvela akciju spašavanja u četvrtak nakon dojave.

Nije bilo odmah jasno šta je dovelo do prijave policiji niti kako je takva magnituda zlostavljanja mogla da prođe neopaženo.

Snimci lokalnih TV stanica pokazuju da je većina žrtva u lošem stanju, od kojih su neki hodali s poteškoćama.

Vlasnik zgrade izjavio je policiji da su djecu dovele njihove porodice da uče Kur'an jer su imali problema kao što je ovisnost o drogama. Policija je, međutim, saopćila da zgrada nije imala dozvolu za vođenje bilo kakvog reformskog ili obrazovnog programa.

Vlasnik zgrade i šestero ostalih koji tvde da su učitelji uhapšeno je, saopćio je policijski portparol. Dječaci se mogu vidjeti kako prose na ulicama gradova širom većinski muslimanske sjeverne Nigerije.

Oni često tvrde da ih porodice šalju na učenje Kur'ana, ali nakon tog mogu biti ponovo vraćeni na ulice od svojih novih čuvara kako bi zaradili od prosjačenja.

Novootkrivena mučenja, tvrde vlasti u petak, predstavljaju novi nivo zlostavljanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije