Užas: Šprice i elektrošokeri u koferima tima koji je poslan da ubije Khashoggija

Radiosarajevo.ba
Užas: Šprice i elektrošokeri u koferima tima koji je poslan da ubije Khashoggija
Foto: Twitter / Jamal Khashoggi ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu

Šprice, elektrošokeri i voki-tokiji bili su u prtljazi saudijskog tima koji je poslan u Istanbul da ubije novinara Jamala Khashoggija, navodi u utorak dnevnik Sabah, blizak turskim vlastima koji je objavio fotografije sadržaja kofera.

Objava fotografija uslijedila je dan nakon članka u New York Timesu koji prenosi sadržaj audio snimke na kojoj jedan od počinitelja ubojstva govori nekome u telefonskom razgovoru da “kaže svom šefu” kako je operacija završena.

Ime “šefa” je nepoznato, ali prema listu dužnosnici američkih obavještajnih službi ocjenjuju da je riječ o saudijskom prijestolonasljedniku, princu Mohamedu bin Salmanu.

Saudijski novinar Jamal Khashoggi, koji je bio u egzilu u Sjedinjenim Državama od 2017. godine, ubijen je 2. oktobra u konzulatu svoje zemlje u Istanbulu, podsjeća Nacional. Prema turskom tužiteljstvu, on je zadavljen i zatim raskomadan.

Ankara navodi da je tu operaciju provelo 15 osoba koje je poslala Saudijska Arabija te da su napustili Tursku isti dan kada su počinili zločin. Otputovali su kući s dva privatna letova i jednim redovnim, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Fotografije koje je objavio u utorak list Sabah odgovaraju skenu kofera osoba koje su otputovale privatnim letovima.

Prema provladinom dnevniku, u njima je bilo deset mobitela, 5 voki-tokija, dvije šprice, dva elektrošokera, velike škare, uređaj za ometanje, tri velike klamerice i predmet koji liči na skalpel.

Erdogan, koji je optužio “najviši nivo saudijske vlade” da je zapovijedila tu operaciju, potvrdio je u subotu postojanje audio snimke ubistva, koju je, kako je rekao, podijelio s Washingtononm, Rijadom, Parizom, Berlinom i Londonom.

“Ta snimka je užasna. Čak je i član saudijske obavještajne službe bio toliko šokiran kada ju je poslušao da je rekao: ‘Ovaj mora da je bio na heroinu, samo neko ko uzima heroin bi to učinio'”.

Khashoggijevo ubojstvo izazvalo je šok i gnjev diljem svijeta, ali svjetske sile nisu poduzele konkretne akcije protiv Saudijske Arabije, najveće svjetske izvoznice nafte i pristaše planova Washingtona za obuzdavanje utjecaja Irana na Bliskom istoku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije