Užas: Pokazala je kako se trese dok trpi napadaj od bolesti krpelja

Radiosarajevo.ba
Užas: Pokazala je kako se trese dok trpi napadaj od bolesti krpelja
Foto: Screenshot / Steph Todd

Britanka Steph Todd (22) godinama je patila od stalnih bolova, umora i napadaja. Dijagnozu lajmske bolesti dobila je u januaru, ali tvrdi kako su joj do tad postavljali krive dijagnoze.

Stoga je odlučila prikupiti novac te otputovati u SAD na liječenje.

“Kad ljudi vide moje napadaje, šokirani su i tvrde da djeluje kao da me opsjeo demon. Bolest mi je uzela neovisnost, uzela mi je život, brojna prijateljstva, mogućnost da živim kako želim”, požalila se novinarima Daily Maila.

Lajmska bolest je bakterijska bolest uzrokovana bakterijom borelijom. Prirodni rezervoar su divlje životinje, osobito glodavci, srne ili jeleni, a na čovjeka se prenosi ubodom krpelja koji se zarazio na divljoj životinji.

Steph iz Gloucestershirea tek je upisala zadnju godinu studija tekstilnog dizajna, ali umjesto toga vratila se roditeljima kako bi mogli brinuti o njoj. Simptomi su postali toliko uznapredovali da joj je bilo teško hodati ili čitati. Prstenasti crveni osip na vratu 2015. godine bio je prvi znak njezine bolesti, popraćen simptomima gripe. Otišla je doktoru, ali on joj je rekao da ima lišaj, kožnu bolest. No s vremenom se počela osjećati sve lošije.

“Osjećala sam se jako čudno i onda sam se iznenada počela tresti. To nije prestajalo. Uslijedila su još dva napadaja, jedan tokom praznika i drugi na stanici dok sam čekala voz. Tijelo mi je jednostavno stalo, bila sam napola paralizirana nakon drugog napadaja”, prisjetila se.

Odlučila je kako bi bilo najbolje pauzirati studij i vratiti se kući porodici. U januaru je dobila dijagnozu lajmske borelioze, ali već je zahvatila neurološki sustav. Riječ je o komplikaciji bolesti koja nije na vrijeme liječena.

“Bolest mi je toliko toga oduzela. Pokušavam biti zahvalna jer ima drugih kojima je teže nego meni, no toliko je toga što više ne mogu raditi. Ne mogu izaći s prijateljima na piće jer bih vjerojatno završila u njihovom krevetu u agoniji, plačući. Bolest je užasna”, kazala je.

Sad na platformi GoFundMe pokušava prikupiti novac kako bi otputovala u SAD na liječenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije