Uskoro nova pravila za vozače u Europi

Radiosarajevo.ba
Uskoro nova pravila za vozače u Europi
Foto: Screenshot / Ilustracija

Evropske institucije postigle su dogovor prema kojem će uskoro svi vozači u Evropi u svojim automobilima morati koristiti uređaje za ograničavanje brzine.

Prema ovom sporazumu sva nova vozila koja se plasiraju na tržište morat će biti opremljena Inteligentnim sistemom za brzinu (ISA). Ovaj uređaj će pomoću videokamere, a prepoznavanje saobraćajnih znakova ili putem podataka povezanih s GPS-om automatski ograničiti brzinu vozila.

Inteligentni sistem za brzinu već je ugrađen u nekoliko automobila koja se nalaze na tržištu, među kojima je novi model Ford Focusa za evropsko tržište. Ovaj uređaj u Evropi promovišu organizacije za sigurnost, među kojima je i Evropsko vijeće za sigurnost saobraćaja.

Mnogi vozači počeli su koristiti i prijenosne uređaje koji prikupljaju podatke o ograničenju brzine i upozoravaju vozača kada idu brže nego što je dopušteno.

„Inteligentni sistem za brzinu vjerovatno je najučinkovitija tehnologija za sigurnost vozila kada je u pitanju smanjene rizika od smrtnog ishoda u slučaju nesreće. Očekujemo da će masovnim korištenjem ovog sistema brod sudara biti manji za 30 posto, a nesreće sa smrtnim ishodom za 20 posto“, rekli su iz Evropskog vijeća za sigurnost saobraćaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije