Uragan sve uništio: Portoriko će mjesecima biti bez struje

Radiosarajevo.ba
Uragan sve uništio: Portoriko će mjesecima biti bez struje
Uragan Maria uništio je kompletnu elektro mrežu na Portoriku, otoku na kojem živi 3,5 miliona stanovnika, rekli su zvaničnici otoka danas.

Prijetnje od poplava postoje na cijelom otoku koji je sada pod naletom velike kiše, kako uragan prolazi, piše BBC.

U međuvremenu, sve više slika uništene Dominike obilazi svijet. Uragan Maria je oslabilo sa kategorije 5. na 3. i trenutno uništava Dominikansku Republiku i ide dalje na zapad prema Turkovim i Caicos otocima.

portoriko-uragan-maria2.jpg - undefined

Ovo je drugi najrazorniji uragan nakon Irme koja je početkom septembra uništila čitave Karibe, dio Floride i Georgije.

Guverner Portorika Ricardo Rossello opisao je uragan kao “najrazorniju oluju stoljeća”, napomenuvši da je toliko uništena elektro mreža da će biti potrebni mjeseci da svi dobiju struju.

portoriko-uragan-maria3.jpg.jpg - undefined

Uragan Maria već je usmrtio 10 ljudi širom Kariba. Jedan čovjek u Portoriku poginuo je kada ga je daska, kojom je bila zakovana na njegovom prozoru se otkinula i udarila ga.

 

Vlasti su upozorile građane da se presele na veću nadmorsku visinu zbog opasnosti od poplava. Do subote bi trebalo pasti do 76 cm kiše po kvadratnom metru.

portoriko-uragan-maria4.jpg.jpg - undefined

Vjetar je puhao brzinom od 225 km/h odnoseći krovove, čupajući stabla i električne vodove u San Juanu, glavnim gradom Portorika.

Bog je sa nama, jači smo od bilo kojeg uragana”, poručio je Rossello i dodao da će se narod zajedno podići ponovo.

Guverner je zamolio predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da proglasi stanje prirodne nepogode na Portoriku, jer je uragan izazvao velike poplave i vjetar koji je uništio infrastrukturu.

portoriko-uragan-maria1.jpg - undefined

Trump tek treba proglasiti prirodnu katastrofu, ali je već osigurao novac.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije