Uragan Maria ojačao na petu kategoriju, razorio otočnu državu Dominiku

Fena
Uragan Maria ojačao na petu kategoriju, razorio otočnu državu Dominiku
Otočna država Dominika pretrpjela je "obimne štete" usljed uragana Maria, kazao je premijer Roosevelt Skerrit, a oluja je nastavila razarati susjednu francusku otočnu teritoriju Guadeloupe.

Uragan je iznenada ojačao na "potencijalno katastrofalnu" oluju pete kategorije, prije nego što je udario u kopno ovog karipskog otoka, izvještava BBC.

Prethodno je Skerrit na Facebooku napisao da mu je vjetar odnio krov, te da je sada "na milosti" oluje.

"Moj najveći strah je da ćemo se ujutro probuditi s vijestima o ozbiljnim fizičkim povredama i mogućim smrtnim slučajevima koje su rezultat mogućih klizišta izazvanih upornim kišama", napisao je nakon što je spašen.

U međuvremenu su zvaničnici na francuskom otoku Guadeloupe upozorili lokalne stanovnike da ostanu u skloništima, čak iako se bude činilo da uragan popušta.

Kuće i ceste su potopljene, a druga polovina očekivanih padavina tek treba da padne, upozorio je prefekt Guadeloupea Eric Maire.

Uragan Maria se kreće otprilike istom putanjom kao Irma, uragan koji je uništio ovu regiju početkom ovog mjeseca.

Trenutna brzina vjetra je 260 kilometara na sat. Ovaj uragan je nakratko oslabio na četvrtu kategoriju nakon što je pogodio Dominiku, da bi se opet vratio na petu kategoriju.

Iz američkog Nacionalnog centra za uragane predviđaju smrtonosne blatne bujice, bujične poplave i plimne valove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije