Razorna snaga uragana Irma, karipski otoci uništeni: Ima mrtvih i povrijeđenih

Radiosarajevo.ba
Razorna snaga uragana Irma, karipski otoci uništeni: Ima mrtvih i povrijeđenih
EPA / Uragan Irma
Uragan Irma odnio je dva života na francuskoj teritoriji Kariba, a dvije osobe teško su povrijeđene, saopćio je nove informacije francuski ministar za prekomorske teritorije.

Slavni aerodrom Princeza Juliana na karipskom ostrvu Sveti Martin, koje dijele Francuska i Holandija, uništen je udarom uragana. Ogromno kamenje nošeno vjetrom teško je oštetilo avione.

Irma, koji važi za najsnažniji uragan koji je pogodio Atlantik, prvo je naletio na ostrva Antigva i Barbuda, prije nego što je prešao na francusko ostrvo Sveti Bartolomej i Sveti Martin.

Središte oluje, promjera oko 50 km, zadržalo se oko sat i pol iznad Svetog Bartolomeja i zatim je zahvatilo Sveti Martin. More snažno udara u obalu i njen veći dio je poplavljen, naglašava Meteo France, koji ističe da udari vjetra pušu brzinom od 360 km/h.

Uragan, koji će proći pored Portorika, a u četvrtak i sejverno od obale Dominikanske Republike, nanio je veliku štetu karipskim ostrvima.

Širom Kariba evakuisano je na hiljade ljudi, prenosi BBC.

Ekspert za uragane Kerry Emanuel proračunao je da Irma ima snagu oko sedam hiljada milijardi vati, odnosno dva puta veću energiju od svih bombi upotrebljenih u Drugom svjetskom ratu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije