Uragan Irma približava se Alabami i Georgiji

Anadolija
Uragan Irma približava se Alabami i Georgiji
Iako je stepen uragana Irma smanjen sa pete kategorije u tropsku oluju, i dalje je aktivan na zapadnoj obali Floride, dok se kreće prema Alabami i Georgiji.

Opasna oluja je pogodila gotovo čitavu Floridu, trgajući krovove, poplavljajući ulice i ostavivši milione Amerikanaca bez električne energije.

Lokalne vlasti su navele da je najgore vjerovatno prošlo, ali upozoravaju da uragan i dalje predstavlja ozbiljnu prijetnju stanovnicima jugozapadnog SAD-a.

Pretpostavlja se da će za procjenu šteta možda trebati i nekoliko sedmica.

Meteorolozi su jutros smanjili uragan Irmu na kategoriju tropske oluje dok se kretala sjeverozapadnim dijelom Floride, a brzina vjetra trenutno iznosi oko 110 kilometara na sat.

Uragan Irma je iza sebe na pogođenim područjima ostavio značajnu materijalnu štetu.

Oko četiri miliona stambenih i poslovnih objekata ostalo je bez napajanja električnom energijom, zbog čega je u toj saveznoj državi proglašena zabrana izlaska na ulice sve do jutra.

Snažan vjetar u Miamiju je prevrtao stabla, a u Fort Lauderdaleu srušena su i četiri krana.

Zbog uragana je tokom vikenda u toj državi otkazano oko 9.000 letova. Međunarodni aerdorom Miami bit će zatvoren i danas.

Zvaničnici su ranije istaknuli kako su od posljedica uragana Irma smrtno stradale tri osobe. 

Uragan je prije nego što je pogodio SAD, na Karibima odnio najmanje 28 života.

Donesena je odluka o evakuaciji gotovo trećine stanovništva u Floridi (oko 6,5 miliona ljudi), a vanredno stanje je (u cijelosti ili djelomično) proglašeno u državama North Carolina, South Carolina, Georgia i Virginia.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije