Uragan Florence već ubio sedam ljudi, prouzrokovao velike poplave

Radiosarajevo.ba
Uragan Florence već ubio sedam ljudi, prouzrokovao velike poplave
Foto: EPA-EFE / Nastradali ljudi u uraganu Florence
Uragan Florence je odnio prve žrtve u Sjedinjenim Državama, dok je snažan vjetar jučer čupao stabla, a jaka kiša prouzročila poplavu zbog koje su stotine stanovnika odsječene.

Službeni izvori i glasila izvijestili su o najmanje sedmero mrtvih, prenosi Index.hr.



Američki predsjednik Donald Trump posjetit će "početkom ili sredinom iduće sedmice" područja stradala u uraganu, saopćila je Bijela kuća.


Među mrtvima i novorođenče

"Žena i njeno dijete poginuli su kada se drvo srušilo na njihovu kuću. Otac porodice je povrijeđen i primljen u bolnicu", saopćila je policija u Wilmingtonu, u Sjevernoj Karolini.


Vatrogasci su čitavo jutro intervenisali ispred te kuće.


"Uspjeli smo spasiti jednu žrtvu", rekao je novinarima Buddy Martinette, vatrogasni brigadir.

 


Druga žena je umrla jer hitna pomoć nije mogla do nje zbog drveća koje se prepriječilo na cesti, rekla je glasnogovornica okruga Pendera. Umrla je od srčanog udara, pišu mjesna glasila.

Neki mediji javljaju da je četvrta žrtva poginula u toj državi dok je uključivala agregat.

Prema najnovijim podacima u Sjevernoj Karolini poginulo je sedam osoba, prenosi Index.hr.

Tropska oluja Florence postepeno slabi nad istočnim dijelom Južne Karoline, ali još uvijek uzrokuje velike poplave u Sjevernoj i u Južnoj Karolini, izvijestio je Nacionalni centar za uragane (NHC).


Oluja je, po podacima NHC-a objavljenima oko pet sati po mjesnom vremenu stigla na područje 70 km južno i jugoistočno od grada Florencea u Južnoj Karolini, uz vjetar koji je puhao brzinom od 80 km na sat.

Kreće prema zapadu i jugozapadu, a tokom vikenda se očekuje nastavak njenog kretanja prema zapadu i sjeverozapadu prije nego što u ponedjeljak dolinom rijeke Ohio krene prema sjeveru, piše u saopćenju NHC-a.

S premještanjem oluje prema unutrašnjosti zemlje predviđa se njezino postupno slabljenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije