Uragan Dorian uništava sve pred sobom: Prijeti potpuni potop Bahama

Radiosarajevo.ba
Uragan Dorian uništava sve pred sobom: Prijeti potpuni potop Bahama
Foto: Miami Herald/ABACA/PIXSELL / Pripreme na Floridi za uragan Dorian

Snažan uragan Dorian 5. kategorije ruši sve pred sobom. Otoci na najnižoj nadmorskoj visini izloženi su najvećem riziku i mogli bi u potpunosti biti potopljeni prođe li preko njih 'oko' uragana.

Nacionalni centar za uragane upozorio je na tu mogućnost i procijenio kako se radi o situaciji "opasnoj po život", prenose mediji.

Na nekim otocima je najviša tačka na 10 metara nadmorske visine, a oluja koja dolazi nosi valove koji mogu biti viši i od 7 metara visine. Neki od otoka bi u narednim satima i danima mogli biti u potpunosti pod vodom.

Na snimkama pogođenog područja s Abaco otoka prikazane su ceste pod vodom, srušene kuće, počupana stabla, drveće bez lišća i sve to pod vodom i velikom količinom blata. Unutrašnjost kuća koje su ostale bez krovova i gotovo porušene pune su blata, vode, krhotina i razbijenih dijelova namještaja.

Vickareio Adderely iz luke Marsh na Abaco otocima za CNN je kazao da su on i njegova porodica za vrijeme prolaska uragana bili u jedinoj sobi za koju su smatrali da je dovoljno sigurna, a na sebe su nabacali madrace.

"Tri su kuće, pored moje, također ostale bez krovova. Stojim u vodi do koljena, a jak vjetar uništava ostatak krova na našoj kući", kazao je Adderely.

"Nema šanse da smo bili spremni za ovakvo što", dodao je.

Oko 16.000 zaposlenika firme Florida Power & Light priprema se za prekide struje zbog uragana Dorian na Floridi, rekao je predsjednik firme i izvršni direktor Eric Silagy.

''Čim budemo u mogućnosti, kad vjetrovi budu ispod 56 km/h, rasporedit ćemo se po terenu kako bismo što prije vratili električnu energiju", rekao je Silagy na konferenciji za novinare.

Američki Nacionalni centar za uragane ranije je poslao upozorenje na uragan Dorian koji prijeti Floridi i stiže na Bahame s vjetrovima brzine od 250 km/h. Ta brzina vjetra uragan Dorian svrstava u petu, najvišu i najopasniju kategoriju na Saffir-Simpson ljestvici vjetrova.

Iako se tokom dana očekuju manje promjene u brzini vjetrova, meteorolozi najavljuju da će Dorian i dalje ostati vrlo razarajući.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije