Uragan Dorian pred Floridom prešao u četvrtu kategoriju: Vjetrovi do 225 km/h

Radiosarajevo.ba
Uragan Dorian pred Floridom prešao u četvrtu kategoriju: Vjetrovi do 225 km/h
Foto: AccuWeather / Uragan Dorian

Uragan Dorian dobio je na snazi i prešao u kategoriju četiri, koja označava “izuzetno opasnu oluju”, spuštajući se ka sjeverozapadu Bahama na putu ka istočnoj obali Floride.

Milioni ljudi na Floridi, uključujući zabavni park Disney i Mar-a-Lago, resort američkog predsjednika Donalda Trumpa, nalaze se na potencijalnoj putanji uragana.

Prema prognozama, Dorian, koji je dostigao brzinu vetra od 225 kilometara na sat, zaprijetit će poluostrvu Florida kasno u ponedjeljak ili rano u utorak, prenosi AP.

Nacionalni centar za uragane u Miamiju upozorava da meteorolozi nisu sigurni da li će Dorijan ostaviti razorne posljedice na istočnu obalu te savezne države ili će nanijeti manji udar.

Pojedini kompjuterski programi predviđaju da će uragan u posljednjem trenutku skrenuti na sjever.

„Ima nade“, rekao je meteorolog Jeff Masters. Slaba nada da bi Dorianov bijes mogao da se izbjegne pojavila se jučer, iako je oluja iz kategorije tri prerasla u opasniju kategoriju četiri.

Strahuje se da bi Dorian mogao da postane najjači uragan koji je pogodio istočnu obalu Floride u posljednjih 30 godina. Američki predsjednik Donald Trump proglasio je jučer vanredno stanje u državi Florida pred dolazak uragana Dorian.

Dorijan je ranije okrznuo Karibe, pri čemu nije uzrokovao veću materijalnu štetu, međutim očekuje se da će uragan ojačati i da će narednih nekoliko dana Bahame i jugoistok SAD pogoditi kiše, jaki vjetrovi i talasi opasni po život.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije