Upozorenje na erupciju vulkana na Baliju podignuto na najviši nivo

Radiosarajevo.ba
Upozorenje na erupciju vulkana na Baliju podignuto na najviši nivo
Lokalne vlasti indonežanskog ostrva Bali izdale su maksimalno upozorenje zbog aktivnosti vulkana Agung koji danima izbacuje pepeo i naredile evakuaciju oko 100.000 ljudi.

"Stepen upozorenja je podignut na najviši nivo", saopćio je nacionalni centar za vulkane i dodao da su se osjetili potresi na planini Agung, dok vulkan izbacuje pepeo do 4.000 metara visine.

Oko 40.000 stanovnika evakuisano je od utorka, kada su pojačane aktivnosti vulkana, ali su vlasti navele da je povećana zona koja bi bila potencijalno ugrožena zbog čega je naređena evakuacija oko 100.000 ljudi.

Međunarodni aerodrom na Baliju, kroz koji prođe nekoliko miliona turista godišnje, zatvoren je iz predostrožnosti.

Nacionalna služba za vanredne situacije saopštila je da vulkan nastavlja da izbacuje pepeo sa povremenim veoma zvučnim eksplozivnim erupcijama.

Agung, na oko 75 kilometara od turističkog grada Kuta, aktivan je od augusta.

U posljednjoj velikoj erupciji Agunga 1963. godine stradalo je 1.600 ljudi.

Indonezija, koja ima oko 120 vulkana, nalazi se u takozvanom vatrenom pojasu Pacifika gdje sudaranje tektonskih ploča izaziva česte zemljotrese i veliku vulkansku aktivnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije