UNHCR: Situacija s izbjeglicama nije se morala dogoditi

Radiosarajevo.ba
UNHCR: Situacija s izbjeglicama nije se morala dogoditi
Ljudi su ostali nekoliko dana na moru jer su brodu na kojem su bili Italija i Malta zabranile da pristane u njihovim lukama.

Visoki povjerenik agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice Filippo Grandi ocijenio je da se situacija s odbijanjem prihvaćanja 629 migranata i izbjeglica, koji su doživjeli brodolom na Sredozemnom moru, "nikada nije ni trebala dogoditi".

Ipak je izrazio zahvalnost svima koji su omogućili da se razriješi situacija s prihvatom migranata i izbjeglica.

Stotine brodolomnika ostali su nekoliko dana na moru, jer su brodu na kojem su bili Italija i Malta zabranile da pristane u njihovim lukama.

Na kraju ih je prihvatila Španija.

Grandi je naglasio da je "spašavanje na moru previše bitan princip da bi bio ugrožen".

"Situacija s brodom ugrozila je ne samo migrante i izbjeglice, već i svakoga ko je imao probleme na moru", rekao je Grandi, a prenosi AP.

Dio izbjeglica prihvatit će Francuska

Grandijev kabinet je potvrdio da je UNHCR ponudio pomoć španjolskim vlastima u procjeni potreba pridošlih migranata i izbjeglica.

Stotine migranata spašenih iz Sredozemnog mora stiglo je u špansku luku Valenciju u nedjelju, okončavši devetodnevno pomorsko putovanje.

Sve je ostavilo otvorenom žestoku raspravu u Europi o tome kako riješiti problem imigracije, prenose agencije.

Španjolska je ponudila da prihvati 629 migranata uglavnom iz subsaharske Afrike, ukrcane na brod Aquarius prošli tjedan.

Dio njih prihvatit će i Francuska.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije