UNESCO obećao pomoć u obnovi Notre Damea

Radiosarajevo.ba
UNESCO obećao pomoć u obnovi Notre Damea
Foto: Anadolija / Dan poslije požara u katedrali Notre Dame u Parizu

Agencija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) saopćila je da će podržati obnovu pariske katedrale Notre Dame koja je teško oštećena u požaru, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Stephane Dujarric je na dnevnom brifingu podsjetio da se katedrala Notre Dame nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Naglasio je da će ova organizacija pružiti pomoć francuskim vlastima u obnovi čuvene katedrale.

Požar u srednjovjekovnom simbolu Pariza i Francuske izbio je jučer u 18.50 sati po lokalnom vremenu. Vatrena stihija u potpunosti je uništila krov i 93 metra visoki toranj na katedrali. Više od 500 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju požara i uz velike napore uspjeli su spasiti sjeverni toranj sa zvonom i glavni objekat katedrale.

Prizori vatre koja uništava katedralu na adi Seine u šoku je posmatrala francuska, ali i svjetska javnost. Za svega nekoliko sati na Twitteru je objavljeno više od 1,6 miliona poruka solidarnosti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je požar u katedrali nazvao velikom tragedijom. On je kazao kako je Notre Dame bila ponos Francuske i obećao da će katedrala biti obnovljena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije