UN: Preko 750 hiljada arakanskih muslimana izbjeglo iz Mijanmara u Bangladeš

Radiosarajevo.ba
UN: Preko 750 hiljada arakanskih muslimana izbjeglo iz Mijanmara u Bangladeš

Filippo Grandi, visoki komesar Ujedinjenih nacija (UN) za izbjeglice, sastao se danas, tokom petodnevne posjete Mijanmaru, s ministricom vanjskih poslova i državnom savjetnicom Aung San Suu Kyi, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastao se i s drugim zvaničnicima i izrazio zabrinutost zbog situacije s arakanskim muslimanima u Bangladešu. 

Poručio je da je potrebno poduzeti korake kako bi se arakanski muslimani, koji su spas od nasilja pronašli u Bangladešu, sigurno vrate u svoju zemlju. 

Događaji koji su dramu Rohingya muslimana stavili u žižu svjetske javnosti dogodili su se 25. augusta 2017. godine. Pod plaštom borbe protiv militantnih napada na policijske punktove, mijanmarska vojska i budistički militanti su tog dana krenuli u brutalne napade na Rohingye u kojima je svirepo ubijeno više od 24.000 pripadnika te manjine.

Napadi su prerasli u klasični oblik etničkog čišćenja, a mijanmarska vojska je spalila stotine muslimanskih sela. Iz te regije je više od 750.000 muslimana izbjeglo u susjedni Bangladeš. 

Ujedinjene nacije i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava nasilje nad Rohignya muslimanima iz Arakana nazivaju etničkim čišćenjem ili genocidom. 

Organizacije za zaštitu ljudskih prava strahuju da bi povratak arakanskih muslimana u Mijanmar, bez da je napravljena sigurna sredina, mogao prerasti u etničko čišćenje.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije