UN pozvao na prekid vatre u glavnom gradu Jemena

Anadolija
UN pozvao na prekid vatre u glavnom gradu Jemena
Jamie McGoldrick, UN-ov humanitarni koordinator u Jemenu, pozvao je sve strane u toj zemlji da tokom utorka prestanu sa sukobima kako bi civilima u glavnom gradu Sani mogla biti dostavljena humanitarna pomoć te ranjenima pružena ljekarska pomoć.

"Izražavam duboku zabrinutost zbog nasilja u Sani koje posljednjih dana ne jenjava. Imamo informacije o desetinama poginulih i ranjenih, uključujući i civile", naveo je McGoldrick u saopćenju.

Upozorio je da su se ulice jemenske prijestolnice pretvorile u, kako je istakao, "ratnu zonu", dodajući da ljudi ne mogu izaći iz domova, te da im nedostaju osnovne potrepštine poput hrane i pitke vode.

"Zbog svih navedenih razloga apleujem na sve strane da 5. decembra u periodu od 10. do 16. sati prestanu sa sukobima", naglasio je UN-ov humanitarni koordinator u Jemenu.

Istakao je da bi svaki ciljani napad na civile, humanitarne radnike i ljekare mogao predstavljati kršenje međunarodnog prava i ratni zločin.

Podsjetimo, bivši predsjednik Jemena Ali Abdullah Saleh ubijen je u Sani, potvrđeno je danas iz njegove stranke Općeg narodnog kongresa. Zvaničnik te stranke kazao je kako su Husi zaustavili konvoj Saleha i usmrtili ga u blizini Sane.

Jemen je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je krajem 2014. godine eskalirala u građanski rat kada su pobunjenici predvođeni šiitskim pokretom Husi i Kongresom, kojeg vodi svrgnuti predsjednik Saleh, zauzeli glavni jemenski grad Sanu, a potom i druge regije. Konflikti u Jemenu dodatno su eskalirali u martu prošle godine kada je Saudijska Arabija sa svojim arapskim saveznicima počela izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Dvije runde mirovnih pregovora pod okriljem Ujedinjenih nacija nisu rezultirale rješenjem konflikta u kojem je, prema izvještajima UN-a, poginulo više od 10.000 ljudi.

Pobunjenički militanti Husi i Salehove snage u posljednjih nekoliko dana vođe žestoke sukobe u Sani i okolini, što je dodatno usložilo krizu u toj zemlji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije