UN osudio Izrael za nasilje nad Palestincima

Fena, Radiosarajevo.ba
UN osudio Izrael za nasilje nad Palestincima
FOTO: AA / Mirni protesti „Marš za veliki povratak“

Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava u petak je osudilo izraelsku "očiglednu namjernu upotrebu nezakonitog smrtonosnog oružja i druge prekomjerne sile" protiv civilnih demonstranata u Gazi.

Vijeće, sa sjedištem u Ženevi, usvojilo je rezoluciju o odgovornosti koju je podnio Pakistan uime Organizacije islamske saradnje (OIC). Tokom glasanja 23 države su glasale u korist rezolucije, osam je bilo protiv uz 15 suzdržanih i jednog odsutnog delegata.

Rezolucija je zasnovana na izvještaju UN-ovog istražnog tima koji je saopćio kako je moguće da su izraelske snage počinile ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, ubivši 189 Palestinaca i ranivši više od 6.100 na protestima koji su se održavali svake sedmice u prošloj godini.

"Napadanje civila ozbiljan je prekršaj koji se ne bi trebao zanemarivati" izjavio je palestinski ambasador Ibrahim Khraisi, pozivajući se na nalaze izvještaja. Među ubijenima je 35 palestinske djece, dvoje novinara i medicinski radnici, kazao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije