UN: Do 2050. godine dvije trećine svjetske populacije živjet će u gradovima

Anadolija
UN: Do 2050. godine dvije trećine svjetske populacije živjet će u gradovima
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Najmanje dvije trećine ukupne svjetske populacije će do 2050. godine živjeti u gradovima, navedeno je u izvještaju Ujedinjenih naroda (UN).

Prema procjenama UN-ovog Ureda za ekonomske i socijalne poslove, do 2050. godine se očekuje da će gradovi u svijetu dobiti novih 2,5 milijardi stanovnika, iz čega se da zaključiti da će na sredini 21. stoljeća u gradovima živjeti 68 posto ukupne svjetske populacije.

U izvještaju se navodi kako je 1990. godine samo 10 svjetskih gradova imalo broj stanovnika veći od 10 miliona, a do 2050. godine se očekuje da će najmanje 43 grada imati populaciju ne manju od 10 miliona.

Kada je riječ o broju stanovnika koji žive u gradovima, u UN-ovom izvještaju se navodi kako je u Aziji to polovina populacije, zatim Sjeverna Amerika sa 82 posto stanovnika i 74 posto stanovnika u Evropi. Predviđanja su da će u narednih nešto više od 30 godina, Indija u gradovima dobiti 416 miliona novih stanovnika, Kina 255 miliona, te Nigerija 189 miliona.

Glavni grad Indije New Delhi do 2028. godine će imati 29 miliona stanovnika, a broj stanovnika u glavnom gradu Japana za deceniju će iznositi 37 miliona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije