Umro Stephen Hawking, jedan od najvećih naučnika na svijetu

Radiosarajevo.ba
Umro Stephen Hawking, jedan od najvećih naučnika na svijetu
EPA / Stephen Hawking

Britanski teorijski fizičar Stephen Hawking, jedan od najvećih naučnika svih vremena, umro je u starosnoj dobi od 76 godina u svojoj kući u Cambridgeu, objavila je njegova porodica u srijedu u ranim jutarnjim satima, prenosi BBC.

"Duboko smo žalosni što je naš dragi otac danas preminuo. Bio je veliki naučnik i izvanredan čovjek čiji će rad i naslijeđe dugo živjeti", poručila su Hawkingova djeca Lucy, Robert i Tim.

"Njegova hrabrost i upornost, zajedno s briljantnim umom i humorom, inspirirala su ljude širom svijeta", stoji dodatno u objavi.

Hawking je rođen u Oxfordu 1942. godine, a završio je studij fizike na Univerzitetu Oxford, dok je doktorsku disertaciju iz kozmologije odbranio na Sveučilištu Cambridge.

Od 1974. postao je članom Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih naučnih udruženja na svijetu, a potom profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Univerzita u Cambridge, gdje su predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca.

Velika dostignuća imao je u oblastima a kozmologije i kvantne gravitacije, posebno je poznat u kontekstu crnih rupa, te teorijama o svemiru.

Najpopularnije Hawkingovo djelo je "Kratka povijest vremena" (A Brief History of Time).

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije