Umro bivši holandski premijer čija je Vlada podnijela ostavku zbog Srebrenice

Radiosarajevo.ba
Umro bivši holandski premijer čija je Vlada podnijela ostavku zbog Srebrenice
Wim Kok, nekadašnji holandski premijer, čija je vlada podnijela ostavku zbog uloge holandskih vojnika u sastavu Ujedinjenih nacija u Srebrenici, umro je 20-ak dana nakon što je navršio 80 godina.

Njegova Laburistička stranka saopćila je da je otkazalo srce premijeru Holandije u period od 1994. do 2002. godine. Kok je vladao tiokom perioda snažnog privrednog rastaa, vodio je tri koalicione vlade. 

Njegova vlada je 2002. podnijela ostavku nakon što je službeni izvještaj koji je naručila od Holandskog instituta za ratnu dokumentaciju (NOID) proglasilo holandske vojnike odgovornima za neuspjeh u sprečavanju genocida u Srebrenici.

U tom dokumentu holandski politički i vojni vrh okrivljeni su za neuspjeh holandskih mirovnjaka u sprečavanju pokolja. Izvještaj od 7.000 stranica okrivilo je holandske političare za slanje državnih snaga u gotovo nemoguću misiju s loše definiranim ciljevima i slabim mandatom.

Žitelje Srebrenice čuvalo je samo nekoliko stotina lako naoružanih holandskih plavih šljemova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije