Umrla prva žrtva misterioznog virusa u Kini

Fena
Umrla prva žrtva misterioznog virusa u Kini
Pixabay / Ilustracija

Muškarac (61) umro je od upale pluća u kineskom gradu Vuhanu nakon izbijanja neidentifikovanog virusa, a sedmoro ljudi u kritičnom je stanju, saopćili su bolnički izvori.

Kod ukupno 41 osobe dijagnosticiran je virus, a prvi laboratorijski testovi upućuju na novi tip korona virusa, objavljeno je na internet stranici zdravstvene komisije. Navodi se da je taj nepoznati virus uzrok upale pluća, prenosi Al Jazeera Balkans.

Misteriozni virus uznemirio Kinu i ostatak svijeta: Čudno žarište je u Wuhanu

Dodaje se da je još dvoje pacijenata otpušteno iz bolnice, dok su ostali u stabilnom stanju. Takođe, za 739 osoba koje su bile u bliskom kontaktu s pacijentima ustanovljeno je da nemaju virus.

Muškarac, prva žrtva virusa, bio je redovan kupac na ribljoj pijaci i kod njega su ranije bili dijagnosticirani abdominalni tumori i hronična bolest jetre.

Zbog virusa raste zabrinutost zbog skorašnjih putovanja tokom kineskih novogodišnjih praznika krajem januara, a kineske vlasti očekuju da ih 440 miliona putuje željeznicom, a još 79 miliona avionom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije