Ulični prodavač peciva zaradu poslao progonjenim Rohinja muslimanima

AA
Ulični prodavač peciva zaradu poslao progonjenim Rohinja muslimanima
AA / Ulični prodavač peciva zaradu poslao progonjenim Rohinja muslimanima
Prodavač turskog tradicionalnog peciva, koji za život zarađuje svakodnevno na ulici prodajući simit, ukupnu dvodnevnu zaradu je poslao ugroženim muslimanima Arakana, koji su izloženi masakrima i progonima budističkih ekstremista i vojske Mijanmara.

Ulični prodavač simita, inače, tradicionalnog turskog peciva, četrdesetogodišnji Erkan Ayhan, u gradu Kocaeli već 14 godina za život zarađuje radeći taj posao.

Tokom dva dana radio je samo za muslimane Arakana, a za tu priliku je naručio majicu s isprintanom porukom: "Okrutan si svijete, Arakan roni krvave suze, a gdje si ti?"

Ostvareni profit u iznosu od 147 turskih lira, ili nešto više od 35 eura, uplatio je na račun humanitarne organizacije IHH otvoren na ime pomoći Rohinja muslimanima.

"Iako svijet nijemo posmatra dešavanja u Arakanu, odlučio sam uraditi onoliko koliko je u mojoj moći. Svjestan sam da moja dvodnevna zarada od prodaje simita ne može spasiti ljude u Arakanu, ali odave upućujem poziv svijetu da pomogne tim ljudima. Mi smo ovdje lijepo proveli Kurban-bajram, ali pomislite, Rohinja muslimane tamo ubijaju, žrtvuju, masakriraju", rekao je Ayhan.

Podsjetio je da ne može spavati otkad je vidio snimke iz Mijanmara, na kojima su bili zabilježeni masakri u Mijanmaru.

"Razmišljao sam šta mogu uraditi za te ljude. Odlučio sam pokušati prenijeti njihov glas, njihov poziv u pomoć. Poslao sam im i svoju zaradu. Moramo biti njihov glas, moramo im pružiti ruku pomoći", rekao je Ayhan.

Još jedan od prodavača simita Vedat Kara je podsjetio da su dešavanja u Arakanu neprihvatljiva i da svi muslimani moraju jedinstveno djelovati u cilju pomoći Rohinjama. On je naglasio da muslimani moraju jedni drugima pomagati mnogo više.

Mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 60 muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana primorane da bježe ka susjednom Bangladešu. 

Prema posljednjim izvještajima UN-a, u Bangladeš je do sada ušlo 270 hiljada muslimana iz Arakana, a desetine hiljada njih čekaju na prelazak granice. 

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije