Ženu iz Japana prisilno sterilizirali: Ukrali su mi život, ostala sam bez djece

Radiosarajevo.ba
Ženu iz Japana prisilno sterilizirali: Ukrali su mi život, ostala sam bez djece
0 / Junko Iizuka u 16 godini podvrgnuta sterilizaciji
Junko Iizuka imala je samo 16 godina kada je odvedena u kliniku na sjeveroistoku Japana i prisiljena je na misterioznu operaciju koja je, kasnije će se ispostaviti, osigurala da ona nikada nema djecu.

Dali su mi anesteziju i poslije toga se ničega više ne sjećam”, rekla je Iizuka.

“Kada sam se probudila, ležala sam u krevetu i gledala sam u lavabo. Željela sam malo vode ali mi je rečeno da mi je voda zabranjena”, dodaje nesretna žena.

Iizuka je u to vrijeme radila u porodici kao domaćica. Kasnije je čula roditelje kako pričaju o operaciji i saznala je šokantnu istinu: postala je jedna od 16.500 osoba koje su bile predmetom prisilne sterilizacije pod japanskim zakonima, kako bi bilo zaustavljeno rađanje “inferiorne” djece, piše Guardian.

Njena maternica je operacijom iz 1963. godine onemogućena za porod, jer je Iizuka okarakterizirana kao “mentalno onesposobljena”.

Danas, 55 godina kasnije, ona priča povišenim tonom dok opisuje posljedice operacije: “Imam stalne bolove u stomaku i imam veliku psihičku traumu”.

Otišla sam u Tokio da vidim da li mogu novom operacijom povratiti ono što su mi oduzeli, ali su mi tamo kazali da to nije moguće. Trajno su mi ukrali život”, ispričala je duboko povrijeđena Iizuka.

Još jedna žrtva prisilne sterilizacije Yumi Sato, imala je samo 15 godina kada je 1972. godine, također, podvrgnuta operaciji.

Satina polusestra Michiko je rekla da je ovo uništilo Satin brak.

“Kada je imala 22 ili 23 godine, razgovarali su o braku, ali tada je ona rekla da ne može imati djecu i osoba koja ju je zaprosila nije je htjela oženiti”, izjavila je Michiko za Guardian.

U tome vrijeme, normalno je bilo da razmišljate o djeci ako ćete se vjenčati i da je bilo veoma teško da se udate ako nećete imati djecu”.

Sato je sada pokrenula tužbu protiv Vlade Japana i traži kompenzaciju zbog štete koja joj je nanesena, navodeći da je Zakon o zaštiti nacionalne eugenike prekršio Ustav Japana donesen nakon Drugog svjetskog rata, jer krši osnovna ljudska prava - pravo na potomstvo.

To je prvi takav slučaj u Japanu i druge žrtve se nadaju da će im otvoriti put da dobiju javno izvinjenje Vlade Japana za ovo.

Zvanični izvještaj ukazuje na to da je Sato bila sterilizirana zbog dijagnoze "nasljedne slabosti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije