Uhapšena žena za koju se sumnja da je stavljala igle u jagode

AA
Uhapšena žena za koju se sumnja da je stavljala igle u jagode
Foto: Sky News / Jagode porijeklom iz Australije

U Australiji je uhapšena 50-godišnja žena koja se sumnjiči da je stavljala šivaće igle u jagode proizvedene u Queenslandu što je dovelo do ekonomske i sigurnosne krize u zemlji.

Zastrašujuće / Igle pronađene i u jagodama na Novom Zelandu

Policija Queenslanda saopćila je kako je nakon opsežne istrage uhapšena žena za koju se sumnja da je u septembru stavljala igle u jagode proizvedene na farmi u toj saveznoj državi.

Njen identitet nije podijeljen s javnošću kao ni razlog zbog kojeg je to učinila. Žena će sutra biti izvedena pred sud u Brisbaneu. Prema propisima Queenslanda, zatvorska kazna za svjesnu kontaminaciju hrane iznosi i do deset godina.

Kriza s iglama u jagodama pojavila se nakon što je 12. septembra jedna osoba hospitalizirana zbog bolova u stomaku koji su se pojavili nakon što je jela jagode kupljene u supermarketu. Istragom je utvrđeno da su šivaće igle stavljene u korpice s jagodama proizvedenim na farmi u Queenslandu, a zatim su došle na tržišta nekoliko saveznih zemalja.

U zemlji i Novom Zelandu jagode su povučene iz prodaje, a uništeno je nekoliko tona ovog voća što je izazvalo ekonomsku krizu u zemlji.

Prodaja je obustavljena, a federalne i savezne vlasti su izdvojile nekoliko miliona dolara pomoći u vidu podrške poljoprivrednom sektoru.

S druge strane, igle su se pojavile i u Sydneyu, ali u bananama i jabukama. Maloljetnik iz Sydneya je također priveden jer je igle stavljao u jagode, ali je kazao kako je to učinio kako bi se našalio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije