Uhapšena dvojica muškaraca zbog ubistva novinarke

Radiosarajevo.ba
Uhapšena dvojica muškaraca zbog ubistva novinarke
Foto: Press Eye / Novinarka Lyra McKee

Dvojica muškaraca uhapšeni su danas zbog sumnje da su povezani sa ubistvom irske novinarke Lyre McKee za vrijeme jučerašnjih nereda u Londonderryju, u Sjevernoj Irskoj.


McKee (29), nagrađivana novinarka koja je pisala knjigu o odlasku mladih iz Sjeverne Irske, stradala je zalutalog metka kada su nepoznate osobe pucale na policajce tokom tokom jučerašnjih protesta u Londonderryju, prenosi Tanjug.

AP je prenio da policija još nije identifikovala sumnjičene.

Policija je rekla da je za njenu smrt najvjerovatnije odgovorna disidentska grupa "Prava IRA“, i nesrećni incident su nazvali "terorističkim napadom".

Kako se navodi, policija tvrdi da meštani znaju ko je kriv za smrt novinarke, i apeluje na građane da pomognu u identifikaciji osumnjičenih.

"Prava IRA" mala je grupa republikanaca koji odbacuju Sporazum s Londonom sklopljen na Veliki petak 1998. godine, kojim je Irska republikanska armija prihvatila političko rješenje poslije dugogodišnjeg nasilja u kojem je ubijeno više od 3.700 ljudi.

Pretpostavlje se da je "Prava IRA" povezana sa više ubistava u posljednjoj deceniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije