Udar na džepove građana: Širom svijeta skočile cijene šećera, žitarica i mesa

Hina
Udar na džepove građana: Širom svijeta skočile cijene šećera, žitarica i mesa
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Cijene hrane porasle su u oktobar na svjetskim tržištima prvi puta u pet mjeseci, potaknute poskupljenjem šećera i žitarica, objavila je u četvrtak agencija za hranu Ujedinjenih naroda FAO.

FAO-v indeks cijena košarice osnovnih prehrambenih proizvoda iznosio je u oktobru u prosjeku 172,7 bodova, što je za 1,7 posto više u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na prošlogodišnji oktobar njegova je vrijednost viša šest posto.

Najviše je u uktobru poskupio šećer, za 5,8 posto u odnosu na septembar, uglavnom pod utjecajem očekivanja znatno smanjene opskrbe u sezoni 2019/2020. s obzirom na naznake značajnog pada proizvodnje u Indiji i na Tajlandu.

Znatno su porasle i cijene žitarica, za 4,2 posto u odnosu na septembar, predvođene povećanjem izvoznih cijena pšenice i kukuruza zbog pogoršanih izgleda uroda u nekoliko ključnih zemalja-proizvođača i "snažnoj trgovinskoj aktivnosti“.

Suprotno tome, cijene riže pale su zbog slabije potražnje i očekivanja obilne žetve sorte basmati.

Poskupjelo je i meso, za 0,9 posto, utvrdili su u FAO-u, izdvajajući među razlozima snažnu uvoznu potražnju iz Kine. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije