Velika antiteroristička akcija: Uhapšena dva državljanina BiH

Radiosarajevo.ba
Velika antiteroristička akcija: Uhapšena dva državljanina BiH
/ Ilustracija/Kronen Zeitung
Veliki broj objekata je pretresen, a 12 osoba je uhapšeno u velikoj antiterorističkoj akciji koju je više od 800 policijskih službenika provelo na području Beča i Graca.

Akcija je sprovedena zbog sumnji da se u pojedinim dijelovima Beča i Graca širi opasna ideologija, ali i kako bi se uklonili sljedbenici Mirsada Omerovića, poznatijeg kao Ebu Tejma, koji već služi 20-godišnju zatvorsku kaznu, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, najveći broj uhapšenih osoba je sa područja bivše Jugoslavije, među njima su, navodno, bili i jedan Sirijac te jedan Bugarin, a iz austrijske policije su kazali da istraga još u toku, tako da se i ne navodi tačan broj privedenih.

Policija u Gracu izvršila je pretres nekoliko stanova kao i džamije koju uglavnom posjećuju vjernici iz bivše Jugoslavije, a koja se smatra "opasnom". Navodno, riječ je o džamiji koju finansiraju arapske zemlje.

I u Beču je pretresen jedan sličan vjerski objekat, kao i nekoliko stanova.

Inače, policija je krenula u opsežnu akciju nakon hapšenja maloljetnog Albanca, koji je uhapšen tokom vikenda. Riječ je o Lorencu K., Austrijancu albanskog porijekla, koji je simpatizer Islamske države, a uhapšen je zbog planiranja terorističkih napada u Beču. On je prilikom ispitivanja izjavio da je Ebu Tejma njegov "idol". Uhapšeni Albanac očigledno nije jedini sljedbenik propovjednika Ebu Tejme. On je priznao da nije djelovao sam, već da je iza njega šira, razgranata mreža kojoj je jedan od ciljeva bio i bečki metro.

Volfgang Sobotka, ministar unutrašnjih poslova Austrije, izjavio je da je riječ o opasnoj mreži. Hans Peter Doskocil, ministar odbrane Austrije, izjavio je da se veliki broj osumnjičenih terorista vraća sa sirijskog ratišta te da se oni moraju staviti pod neku vrstu nadzora.

"Trenutno razmatramo nekoliko mogućnosti. Da li će to biti elektronske nanogice ili nešto drugo, ali definitivno razmišljamo o tome", rekao je Doksocil, prenosi Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije